Συνολικές προβολές σελίδας

ΔΙΜΗΝΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΔΙΜΗΝΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΜΗΝΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Σε απόσταση 6 χλμ. από το Κιάτο, σε υψόμετρο 50 μέτρων, βρίσκεται το Διμηνιό. Έχει περίπου 600 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία. Στο χωριό λειτουργούν οινοποιεία και παράγονται πολλά είδη κρασιών. Το όνομα του χωριού, ίσως, οφείλεται σε ένα είδος σταριού το δίμηνον, που έσπερναν την άνοιξη και γινόταν μέσα σε δύο μήνες.

Ανατολικά του χωριού ρέει ο ποταμός Σελλίανδρος, στις εκβολές του οποίου σχηματίζεται μία από τις ομορφότερες παραλίες του Κορινθιακού κόλπου .

ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΜΗΝΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ    ΑΠΟ  ΤΟ ΔΙΜΗΝΙΟ   ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
XEIMΩΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟ ΦΙΛΟΞΕΝΟ ΔΙΜΗΝΙΟ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ !

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

TI ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΚΩΦΑ ΒΟΥΗΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ...

 ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ  ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΜΗΝΩΝ  ...ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ?


Το τελευταίο διάστημα στο Ξυλόκαστρο ακούγονται υπόκωφα βουητά τα οποία προέρχονται από τον υποθαλάσσιο χώρο καΙ προκαλουν αμνησυχια στους κατοικους τους κατοίκους  σε συνδυασμο μετην εντονη σεισμικη δρσαστηριοτητα στη περιοχη 

Ο γνωστός γεωλόγος κ. Φάνης Χατούπης με βαση  τις πληροφορίες από την ανάρτηση του Δημήτρη Σακελλαρίου, γεωλόγου-ερευνητή του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών μας δίνει μια επιστημονική εξήγηση για τα υπόκωφα βουητά στην περιοχή.

 

«Ενδεχομένως το βουητό των τελευταίων ημερών στην περιοχή του Ξυλοκαστρου να οφείλεται στις υποθαλάσσιες κατολισθήσεις του νότιου Κορινθιακού, αποτέλεσμα της μικρής συνεχόμενης σεισμικής δραστηριότητας αλλά και της μεγάλης στερεοπαροχής των ποταμών λόγω των μεγάλων βροχοπτώσεων του περασμένου μήνα. Με λίγα λόγια τα πάντα κινούνται στον πυθμένα και όλα ψάχνουν να βρουν μια ισορροπία. Δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούμε».

 


 Τα στοιχεία ειναι από την ανάρτηση του Δημήτρη Σακελλαρίου 

 

«Οι κοιλάδες που καταλήγουν στην ακτή, συχνά συνεχίζουν υποθαλάσσια. Πολύ χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι κοιλάδες της Βόρειας Πελοποννήσου που καταλήγουν στον Κορινθιακό Κόλπο. Στην εικόνα από το Google Earth φαίνεται η περιοχή του Ξυλόκαστρου, από Συκιά μέχρι Καμάρι.

 

Ο Σύθας είναι ένα από τα μεγαλύτερα ρέματα της Βόρειας Πελοποννήσου. Συγκεντρώνει τα νερά της βροχής από τον ορεινό όγκο της Ζήριας και μετά από διαδρομή μεγαλύτερη από 30 χιλιόμετρα, εκβάλει στο Ξυλόκαστρο και συνεχίζει υποθαλάσσια.

 

Το υποθαλάσσιο φαράγγι του Σύθα ξεκινά από πολύ κοντά στην ακτή και έχει πλάτος 700-800 μέτρα. Αντίθετα, το πλάτος της σημερινής κοίτης στην εκβολή του ποταμού Σύθα, δίπλα στο λιμανάκι του Ξυλόκαστρου, δεν ξεπερνά τα 40 μέτρα.

 

Σε απόσταση 3,5 χιλιομέτρων από την ακτή το υποθαλάσσιο φαράγγι του Σύθα φτάνει στη βαθειά λεκάνη του Κορινθιακού σε βάθος 850-870 μέτρων. Παρόμοια διαδρομή ακολουθούν και οι άλλες κοιλάδες δυτικά (Συκιά) και ανατολικά του Σύθα (Καμάρι), και πολλές άλλες κοιλάδες της Βόρειας Πελοποννήσου.

 

Οι πλημμυρικές παροχές στις κοιλάδες μετά από έντονες βροχοπτώσεις μεταφέρουν σημαντικές ποσότητες λάσπης και κάθε είδος φερτών υλικών από τα ορεινά στις εκβολές των ρεμάτων. Τα υποθαλάσσια φαράγγια διευκολύνουν την μεταφορά αυτών των υλικών από την ακτή προς τη βαθειά λεκάνη του Κορινθιακού.

 

Μια πιο κοντινή ματιά στην περιοχή του Ξυλόκαστρου δείχνει κατά προσέγγιση τα περιθώρια της κοιλάδας ανάμεσα στα οποία διαμορφωνόταν η εκάστοτε κοίτη του ποταμού Σύθα, πολλές εκατοντάδες έως λίγες χιλιάδες χρόνια πριν χτιστεί το Ξυλόκαστρο. Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι το πλάτος της κοιλάδας αυξάνεται σημαντικά όταν βγει από το ορεινό τμήμα στην παράκτια ζώνη.

 

Οι περισσότερες παράκτιες πόλεις και χωριά έχουν χτιστεί στις εκβολές ρεμάτων και συνήθως χωρίς ιδιαίτερο σεβασμό στη διαδρομή που ακολουθούσε το νερό.

 

Επιστημονικά δεδομένα και αποτελέσματα όπως τα παραπάνω είναι πολύτιμα για την εκτίμηση του πλημμυρικού κινδύνου σε «ακραίες» περιπτώσεις, που γίνονται συνεχώς συχνότερες, και την δημιουργία μέτρων αποτροπής των πλημμυρικών καταστροφών».


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ  ΤΟΥ ΓΡΑΦΟΝΤΟΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΠ[ΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ  ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΙΓΟΥΡΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΓΓΥΗΜΕΝΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ..ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΑΝΙΚΟΣ  ...ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΑΔΥΝΑΤΟΥΜΕ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ ΚΑΙ  ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΟΥΜΕ ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου